Glæden ved at give

mentalt overskud // tag initiativ // ryd op og ryd ud

Jeg holder meget af mine ting, selv dem jeg ikke længere har brug for. Jeg bliver derfor rigtig glad, hvis jeg kan se, at mine ting kan få et nyt liv et sted, hvor en anden kan få glæde af dem. Glæden ved at give er til stede hele året, men når kulden lægger sig over landet, og julen lokker med sine løfter om julegodter og gaver under træet, kan selv små ting gøre en stor forskel. Hvis man gerne vil rydde ud i sine ting, er november derfor en rigtig god måned at gå i gang.

I medierne hører man ofte, at Danmark er et af de lande i verden, hvor forskellen mellem rig og fattig er mindst. Hvis man ikke selv kender nogen, kan det være svært at forestille sig, at der her i landet findes mennesker, der ikke har råd til mad, og det kan lyde utænkeligt, at nogen må fryse sig igennem vinteren, fordi der ikke er råd til en vinterfrakke, eller må vælge mellem de tynde lærredssko eller støvlerne med huller i, når de skal ud i slud og sjap. Men de findes. Og der bliver stadig flere af dem.

En måde man kan hjælpe sine medmennesker er ved at give et bidrag til en af de mange velgørende organisationer, der gør et rigtig godt stykke arbejde rundt omkring i landet. Det er f.eks. organisationer som Mødrehjælpen og Røde Kors, hvor man også kan arbejde som frivillig, hvis man har tid og lyst. Jeg har i den senere tid haft spirende lyst til at gå ind i frivilligt arbejde, men begyndende stress-symptomer har prioriteret for mig, og tvunget mig til at skære ned og skære bort i mine aktiviteter og gøremål i stedet for at tage nye ting ind. Men det betyder ikke, at man ikke alligevel kan hjælpe til.

Der findes rigtig mange gode grupper på facebook, hvor man uforpligtende kan byde ind med så meget eller så lidt man nu kan. Måske har man netop den ting tilovers, som en anden ønsker sig allermest til jul, men ikke har råd til at købe? Måske man kan hjælpe med at få bragt en donation frem til sin modtager, hvis man alligevel kører lige forbi? Eller man kan give en skilling til portoen for en pakke, hvis hverken modtager eller afsender kan finde rum i deres budget?

Her i november og december bliver der lagt ønskesedler op i facebook-grupperne. Jeg kan indimellem godt falde i den fælde, at jeg ikke nænner at give mine ting væk, men når man giver dem væk til nogen, der ønsker sig dem, gør det hele forskellen for mig. Jeg har derfor for alvor taget hul på mit Happiness Project og har benyttet min november til at komme godt i bund i overfloden. Jeg har gjort det alene i år, men jeg tænker, at det godt kan udvikle sig til en årlig familietradition, når børnene bliver større (i år har jeg nøjedes med at liste de ting op af skufferne, de ikke længere bruger, og håber på ikke at blive opdaget).

Hvis andre derude skulle få lyst til at være en del af en facebook-hjælpe-gruppe, kan følgende grupper anbefales:

Lad mig høre, hvad du synes!