8 timers søvn

fysisk overskud // mere energi // søvn og hvile

Mangel på søvn har nogenlunde samme indvirkning på ens kognitive evner som alkohol. Faktisk svarer 24 timer uden søvn til en alkoholpromille på 1, har jeg kunnet læse mig til i Arianna Huffingtons bog The Sleep Revolution: Transforming your life, one sleep at a time. For mig ville det betyde, at jeg omtrent skulle bunde tre øl på tom mave – hvilket, når jeg tænker over det, faktisk er en ganske fin analogi til min oplevelse af konstant søvnunderskud gennem de seneste fem år…

Som arbejdende mor til tre små børn er der aldrig et stille øjeblik. Mine børn, de huslige pligter og mit arbejde kæmper alle en daglig kamp om min opmærksomhed. Hver især ville de ikke have problemer med at udfylde døgnets 24 timer, for slet ikke at tale om til sammen. Tilbage står mine interesser og min søvn og kigger afmålt på hinanden, for de ved godt, at der umuligt kan blive plads til dem begge, hvis der pludselig skulle opstå en ledig time i programmet sidst på aftenen. I den tvekamp har søvnen allerede tabt, inden kampen er fløjtet igang.

Jeg har sat mig for, at det fremover skal være søvnen, der kommer ud som sejrherre, når der fløjtes til kamp mellem den, mine interesser og de huslige pligter. Jeg er klar over, at det ikke kommer til at ske fra den ene dag til den anden, så april skal først og fremmest være et eksperiment udi at undersøge, hvorfor det er så svært for mig at få mine 8 timers søvn. Hvad bruger jeg egentlig aftentimerne på? Er det reelt vigtigt? Eller kan det gøres på et andet tidspunkt?

En normal dag for mig starter omkring kl. 6.00, så jeg skal senest ligge i min seng kl. 22.00. I løbet af den seneste uge har jeg haft en alarm på min telefon kl. 21.15, der har mindet mig om, at det er ved at være på tide at afslutte det, jeg er i gang med. Jeg har så haft en alarm igen kl. 21.45, der har fortalt mig, at det er på tide at udføre mit aftenritual med tandbørstning osv.

Foreløbigt er det lykkedes mig at komme i seng til tiden tre ud af ni dage. Det er klart bedre end nul ud af ni dage, men jeg er vist fortsat meget langt fra noget, der med rimelighed kunne være et succeskriterium.

Men hvad har det så egentlig været, jeg er endt med at bruge tid på efter kl. 22.00? Jeg skulle bl.a. lige…

  • … sammensætte min drømmecast til en mulig ny Dragonlance-film
  • … sy en knap i min jakke
  • … gøre klar til rengøring
  • … afslutte en vandring i The Trail (et spil på min telefon)
  • … oprette en fælles familiekalender online
  • … sidde hos min søn, der ikke ville sove
  • … lytte til den sidste halvdel af et afsnit af en af mine yndlingspodcasts
  • … lægge tøj sammen

Med andre ord: Kun ganske få ting, der ikke kunne have været udsat til dagen efter.

I den kommende uge planlægger jeg at fortsætte mit eksperiment med gå-i-seng-alarmer, men det er ikke en løsning, der kan stå alene, hvis målet er 8 timers søvn hver nat. Jeg kommer derfor også til at kigge nærmere på mine generelle prioriteringer over hele linjen, så jeg kun laver de huslige ting, der faktisk har en værdi. Et oplagt eksempel er, at jeg flere gange dagligt bruger kræfter på at arrangere vores pyntepuder i sofaen blot for at konstatere, at ungerne alligevel har spredt dem for alle vinde få minutter senere. Den tid kunne nok have været brugt mere konstruktivt, da den handling reelt ikke har bidraget til noget for nogen. Men det er vist en proces…

Lad mig høre, hvad du synes!