På under ét minut

mentalt overskud // tag initiativ // ryd op og ryd ud

I mit seneste indlæg skrev jeg om, hvordan man kan begrænse rod ved løbende at flytte forvildede sager tættere på deres rette plads. I dag vil jeg fortælle om et andet trick til at undgå, at man pludselig står med en kæmpe oprydning, som tager timer at komme til bunds i. Tricket her stammer også fra Gretchen Rubin, og går under navnet “One minute rule“.

Princippet er enkelt: Hvis noget tager under et minut at udføre, gør man det med det samme. Det betyder, fx at:

  • Beskidte tallerkener ikke strander på køkkenbordet
  • Ting bliver føjet til indkøbslisten, straks vi løber tør
  • Vores beskidte tøj bliver lagt i snavsetøjskurven, når det bliver taget af
  • Mine smykker kommer i smykkeskrinet
  • E-mails bliver slettet med det samme, hvis de ikke skal gemmes
  • Overtøj bliver hængt på knager

Da jeg først læste om ét-minuts-reglen, tænkte jeg, at det var en overdrivelse af ophøje noget så simpelt til at være et princip med navn og det hele. Men efter at have prøvet det gennem en længere periode, må jeg bøje mig og sige, at det er ganske velfortjent. Det er virkelig effektivt!

I starten skulle jeg tvinge mig selv til at stoppe op og gøre en ting færdig, før jeg stormede videre til det næste. Det føltes som om, at jeg brugte vildt lang tid på ingenting, men jeg opdagede ret hurtigt, at de ekstra sekunder faktisk ikke gjorde nogen som helst forskel for, og at jeg ikke manglede tiden et andet sted. Hvor det gjorde en stor forskel var derimod for mit almindelige velbefindende, for pludselig var den mentale to-do-liste betydelig kortere, og jeg kunne i stedet nyde, at der rent faktisk så pænt ud derhjemme.

Desværre har mine børn endnu ikke taget reglen til sig…

Lad mig høre, hvad du synes!